2017. január 18., szerda

Tepertyűs pogácsa

Már nagyon kívántam ezeket a finom pogácsákat. Többször is vettem hozzá friss tepertyűt, de mire észrevettem már nem volt belőle.
Most csak fél adaggal sütöttem, de így is több mint 50 darab lett .
Hozzávalók: 600 g finom liszt, 25 g friss élesztő, 1 evk. cukor, 3 evk. olaj, 1 tojás, 1 kisk. só, 150 ml langyos tej, 200 ml ásványvíz.
Még: 200 g darált tepertyű, só, bors, 1 tojás a lekenéshez, tetszés szerint magvak: szezám, köménymag.
Felfuttatjuk az élesztőt: élesztő, cukor, 150 ml langyos tej, 2 evk liszt. A lisztet a dagasztógépbe mérjük, hozzáadjuk az olajat, a felfuttatott élesztőt, majd a tojást amit  jól elkeverünk a sóval és az ásványvízzel. Rugalmas tésztát gyúrunk. 30 percet kelni hagyjuk.
Aztán deszkára borítjuk kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertyűt, majd úgy mint ahogy a hájastésztával tettük: hajtogatjuk.
 Előbb a magunk felöli oldalt hajtjuk rá a tepertyűre,  majd a szemköztit, azután a jobb oldalát a tetejére, a balt az aljára hajtjuk. 20 percet pihentetjük, aztán újra hajtogatunk. A tésztát megint 20 percet pihentetjük. Addig a tepsikbe sütőpapírt teszünk, a sütőt bemelegítjük, felverjük a tojást a tészta lekenéséhez, előkészítjük a magokat.
Ha mindennel kész vagyunk, a tésztát másfél centire kinyújtjuk, éles késsel bevagdossuk, majd egy kisebb pogácsakiszúróval kis köröket szaggatunk ki. Mindegyiket lekenjük tojással, megszórjuk sóval meg örölt borssal és tetszés szerint magokkal.
Lassú tűznél szép aranybarnára sütjük. Melegen is, de hidegen is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...